Did you know?

The rock is actually grey, although it appears red. The colour is a coating of red oxide.
Depending on the time of day, temperature and the weather, Uluru changes colour dramatically, from blue, violet to a glowing red.
The traditional owners, the Anangu, are often known as the Yankunytjatjara and Pitjantjara people, but these are actually the names of two languages spoken by the Anangu.
The Anangu ask people to respect their culture and law and not climb Uluru, although it is still possible to do so.



Klimato kaita - lietuvių karikatūrose

GRYNAS / Senbernaras, Šarūno Jakšto karikatūra

Lietuvos karikatūristai susimąstyti apie besikeičiantį klimatą ir žmogaus poveikį jam pasiūlė pažėrę piešinių su kaminų alėjomis, automobilių spūstimis ir tirpstančiu ledu.

Keturių Lietuvos autorių darbai šį pavasarį pristatyti kartu su švedų karikatūristų piešiniais parodoje „Akistata su klimatu“.

Švedijos ambasados iniciatyva Lietuvoje pirmą kartą surengtoje parodoje raginta susimąstyti apie pasaulinio klimato šilimo problemas.


www.humorsapiens.lt

www.caricatura.lt

Botulizmas, salmoneliozė

arba kaip greitai patikrinti

maisto produktų kokybę?

Teksto dydis:

Botulizmas, salmoneliozė arba kaip greitai patikrinti maisto produktų kokybę?

O juk ir prašyti tokio sertifikato nesame pratę. Dabar neretai griebiama bet kas, kas pigiau kainuoja.
Bet jei jau nusprendėte rizikuoti, tai tegu rizika būna minimali – pasistenkite patys patikrinti kokybę to, ką perkate. Štai kaip galima greitai patikrinti kai kuriuos populiarius produktus:

Dešra

Dešros apvalkalas turi būti sausas, be gleivių, tuo labiau, pelėsių. Perpjautos dešros pjūvis – sultingas, be tamsių dėmių. Norėdami jas paslėpti „išradingi” prekeiviai padažo dešrą fuksinu – tai sintetinis, raudonos spalvos dažiklis. Šį triuką galima išaiškinti apipylus dešrą degtine. Fuksinas nudažys alkoholį raudonai.

Konservai

Jei metalinio indelio dangtelis ir dugnas deformuoti, išsipūtę, tai rodo, kad viduje susikaupė dujas gaminančių mikroorganizmų, konservus atidarius – jaučiamas aštrus apkartusio sviesto kvapas, tokių konservų valgyti negalima. Gresia botulizmas – ūminė infekcinė liga, kuri pasireiškia sunkiu ir gana specifiniu centrinės nervų sistemos pažeidimu bei žarnyno sutrikimais.

Sviestas

Norėdami įsitikinti ar tai tikrai sviestas, ar riebalų mišinys, ištirpinkite gabaliuką sviesto šiltoje degtinėje, jei ji susidrums – prieš jus falsifikatas (turima omeny ne degtinę).

Aliejus

Drumzlės butelio dugne rodo, kad produktas oksidavosi. Toks aliejus turi kartoką prieskonį ir kaitinant putoja.

Medus

Tikrame meduje nėra vandens. Į medų 8 – 10 minučių pamerkite gabalėlį duonos. Neatskiestame meduje duona sukietės. Jei išminkštės – jums siūlo cukraus sirupą.

Patepkite medaus ant popierėlio, o ant „medaus” juostelės ką nors parašykite cheminiu pieštuku. Jei išryškės mėlynos spalvos užrašas – meduje yra drėgmės.

Į nedidelį kiekį medaus atskiesto vandeniu įlašinkite lašelį jodo. Jei tirpalas pamėlynuos, šis medus su miltais ir krakmolu.

Ištirpinkite medų vandenyje (1:2). Netikro medaus tirpalas bus drumstas, po kurio laiko ant dugno nusės drumzlės.

Jei įmaišius į medų acto esencijos tirpalas pradės šnypšti – meduje yra kreidos.

Jei 5 – 10 procentų vandens ir medaus tirpalą įdėjus šiek tiek sidabro nitrato susidarys baltos nuosėdos – į medų buvo pridėta cukraus.

Mėsa

Paspauskite mėsą pirštu, jei atsiradusi duobutė greitai išsitiesina – mėsa gera. Šviežia mėsa pjūvio vietoje būna beveik sausa. Jei mėsa stipriai užšaldyta, pašildykite peilį ir pradurkite mėsą. Jei produktas sugedęs, peilis turės nemalonų kvapą.

Pipirai

Panardinus juoduosius pipirus į vandenį, geri pipirai skęsta, o blogi kyla į viršų.

Žuvis

Panardinkite žuvį į indą su vandeniu, jei ji skęsta, tai yra šviežia. Geros žuvies žvynai glotnūs, blizgantys, prigludę, akys – išsprogusios, skaidrios, ne pabalusios, žiaunos ryškiai raudonos spalvos, pilvas neišsipūtęs.

Jei sūdytos žuvies poodinis sluoksnis rudžių spalvos, yra lipnių, pieno baltumo, turinčių molio kvapą gleivių, o mėsa prie stuburo paraudusi ir kartokai rūgštaus skonio – tokios žuvies nevalgykite.

Grietinė

Peršaldyta ir atitirpinta grietinė būna su gumuliukais, nuo jos atsiskiria išrūgos. Ji gali turėti kartoką skonį arba suplėkusį kvapą.
Gerą grietinę, pasėmus šaukštu ir ją pilant, ji turi tysti iki ploniausio siūlelio. Jei ji drimba gabalais, greičiausiai į ją pardavėjas bus įmaišęs miltų.

Varškė

Varškę taip pat reiktų paragauti. Nešviežia varškė turi suplėkusį kvapą, nemalonų skonį.

Arbata

Užvirkite gėrimą, į jį įmeskite gabalėlį citrinos. Jei arbata pašviesėjo – viskas gerai, o jei spalva nepakito – turite žemos kokybės padirbinį.
Ar arbata sena galima patikrinti pagal paruošto tirpalo apvadėlio prie indo sienelių spalvą. Jis turi būti geltonos spalvos. Žalsvas atspalvis reiškia, kad arbata ne pirmos jaunystės.

Šokoladas

Tikras šokoladas lūžta su sausu traškesiu ir jokiu būdu ne tysta. Lūžio vietoje kokybiškas šokoladas būna matinės spalvos, plytelės paviršius glotnus blizgantis.
Mažą gabalėlį šokolado padėkite sau ant liežuvio, jei jis jūsų burnoje netirpsta, tai akivaizdu, kad kakavos sviestas jame pakeistas kitais riebalais.

Kiaušiniai

Kiaušinių kokybę galima įvertinti pagal jų spalvą. Sugedusių kiaušinių viduje matosi tamsios dėmės.
Į pusės litro indą įplikite vandens, ten ištirpinkite valgomąjį šaukštą druskos, ir įdėkite kiaušinį. Jei jis nusileis iki dugno – kiaušinis šviežias, jei jis vidutinio šviežumo – plaukios ties indo viduriu, o jei išplauks – toks kiaušinis nevalgomas.

Linkime jums niekada nepasirikti renkantis!

IR DAR, ĮDOMU

Cinamonas

Tikro cinamono žievelės yra susisukusios į vieną pusę, kai tuo tarpu netikro cinamono žievelės abu kraštai riečiasi į centrą (kaip pergamento ritinėlis). Daug sunkiau atskirti maltą cinamoną. Tikras cinamonas yra rusvos spalvos, saldokas, o netikras – ne toks smulkus, stipresnio kvapo ir turi raudoną atspalvį.